Ecologische begrafenis in 't Varenveld op Begraafplaats Zorgvlied (Amsterdam)

Door: uitvaart

Gepubliceerd: 1 juli 2010
Duur: 5:21

Sinds 9 juni 2009 biedt Begraafplaats Zorgvlied de mogelijkheid voor een natuurlijke uitvaart in de ecologische grafwijk, 't Varenveld. De begraafplaats voorziet hiermee in een groeiende behoefte aan een natuurlijke uitvaart.

Ecologisch begraven, ook wel bos-, groene, of natuurlijke begrafenis genoemd, is een concept afkomstig uit Engeland. Ze spreken daar van 'woodland burial'. Op 'woodland burial grounds' wordt uitsluitend begraven in materialen die na verloop van tijd opgaan in de natuur.
Ecologische begraven is voor mensen die houden van de natuur en het milieu en dit ook in hun begrafenis tot uiting willen brengen.

Eenwording met de natuur
De ecologische grafwijken zien er anders uit dan de meer traditionele grafwijken op Zorgvlied. In 't Varenveld, Nimrod en De Rode Vlindertuyn treft u geen graven met gehakte grafstenen of versieringen aan, maar slechts een kei of rotsblok om de graven te markeren. Er is veel aandacht besteed aan de beplanting van de strook. Doel is een zo natuurlijk mogelijke omgeving te scheppen, waarin planten en dieren zich thuis voelen. Daarom is gekozen voor heemgroen, dat wil zeggen bomen en planten die van nature al in dit gebied voorkomen. Bijzonder aan het gebied is de IJsvogelburcht die aan de Wetering ligt. Ook de graven zelf worden - in het najaar - uitsluitend beplant met inheemse beplanting.

Link naar deze video:
Embed code: