Hoe wordt een obductie uitgevoerd?

Door: Spaarne Gasthuis

Gepubliceerd: 29 mei 2024
Duur: 6:13

Manon van het mortuarium van het Spaarne Gasthuis vertelt over de ins en outs uit over hoe een obductie wordt uitgevoerd. Ze neemt je mee in het verwijderen van de organen en het sluiten van het lichaam.

De mortuariummedewerkers van het Spaarne Gasthuis beschrijven in duidelijke taal wat er eigenlijk precies gebeurt tijdens een obductie. Bekijk hier de uitleg.
Een obductie wordt aangevraagd door een arts of familielid van de overleden patiŽnt. Deze aanvraag kan verschillende redenen hebben; het overlijden is onduidelijk, er is een vraag naar onderliggend lijden of de arts wil graag weten of het medisch handelen heeft aangeslagen.
De arts vult een aanvraag voor obductie in en familie ondertekend voor toestemming.

Tijdens een obductie wordt het lichaam eerst uitwendig geschouwd, hierbij wordt gekeken naar o.a. wondjes en littekens. Zo krijgen we een beeld van eventuele eerdere operaties en wat we kunnen verwachten. Het lichaam wordt opengemaakt via de bekende Y-snede. Het borstbeen wordt vervolgens gelicht, waarna de organen per blok verwijderd worden.

Het eerst blok bestaat uit het hart en de longen. Hierna wordt het darm pakket verwijderd. Het volgende blok bestaat uit de lever, galblaas, maag, alvleesklier en milt. Als deze organen verwijderd zijn blijft het laatste blok over; de aorta, nieren, blaas en prostaat/uterus. Als de vraagstelling daar naar is, verrichten we ook een schedel sectie.

De patholoog gaat nu per orgaan kijken of er afwijkingen te vinden zijn. Ze sluiten van elk orgaan een stukje in, zoals we dat noemen. Dit houdt in dat er een klein stukje weefsel in een cassette gaat, welke verder boven op de histologie wordt geprepareerd.

Als de patholoog klaar is, worden de organen teruggeplaatst in het lichaam. De enige uitzondering zijn de hersenen, die worden volledig bewaard. Na het terugplaatsen wordt het lichaam dicht gehecht 🪡 gewassen 🛁 en de wonden afgeplakt.

PatiŽnt krijgen altijd een ziekenhuis jasje aan, zo kunnen ze waardig ins mortuarium verlaten, door naar de uitvaartondernemer of terug naar huis. Na afronding van de obductie, wordt de obductie zaal en het instrumentarium natuurlijk weer grondig schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Link naar deze video:
Embed code: