Videoverslag van de jubileumactie van Rebelís Begrafenisonderneming

Door: Peter van Schaik

Gepubliceerd: 16 april 2015

Op zaterdag 11 april is het 200-jarig bestaan van Rebelís Begrafenisonderneming gevierd. Tijdens de feestelijke open dag werd er, onder grote publieke belangstelling, ook een historische uitvaartstoet gevormd die een oud gebruik uit Huizen nabootste door rond de Oude Kerk te lopen op weg naar de begraafplaats. Daarin kon men zien hoe men vroeger gekleed ging bij een begrafenis en in welke vorm dat ging. Zo was de kist nooit zichtbaar, maar was deze altijd bedekt onder een kleed. Verder liepen de mannen vooraan 2 aan 2, gevolgd door de vrouwen in klederdracht en gehuld onder zogenaamde regenkleden.

Verder was er een rouwkoets uit 1919 te zien, verschillende rouwautoís van de jaren í50 tot heden, een uitvaartfiets en een uitvaartbus. Na de rondgang van de historische stoet was er een rondleiding op de Oude Begraafplaats van Huizen georganiseerd door Rebelís Begrafenisonderneming. Deze begraafplaats is bijna gelijktijdig met de start van de onderneming, in het jaar 1815, in gebruik genomen onder een bevel van Napoleons bewind.

Na de rondleiding was de bekendmaking van het goede doel in het uitvaartcentrum en kon ook het uitvaartcentrum zelf nog bezocht worden.

Link naar deze video:
Embed code: