Werkzaamheden van de ritueelbegeleider

Door: Uitvaart

Gepubliceerd: 4 april 2013

Dit is de nieuwe voorlichtingsfilm over ritueelbegeleiding bij afscheid, een initiatief van de Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders (LBvR). Floortje Agema, vice-voorzitter van de LBvR en tevens meespelend in de film: ”Veel particulieren weten nog niet precies wat een ritueelbegeleider is of doet. Met deze film kunnen de kijkers zelf zien wat we kunnen betekenen voor de nabestaanden.” De film is ook geschikt voor mensen die beroepsmatig bezig zijn met afscheid nemen. De film is te bekijken op www.lbvr.nl , op www.uitvaart.tv, www.uitvaart.nl, en www.uitvaartverzekering.nl.

Waargebeurd
In de voorlichtingsfilm wisselen twee verhaallijnen elkaar af. Ritueelbegeleider Floortje Agema:
“We hebben bewust gekozen voor heel verschillende casussen om de veelzijdigheid van ons vak te tonen.” De verhalen laten zien hoe een ritueelbegeleider de familie kan ondersteunen bij het vorm en inhoud geven aan een persoonlijk, passend afscheid. “Beide zijn waargebeurd”, vertelt Floortje Agema verder, “zo kunnen we ook dicht bij de praktijk blijven, met de sfeer, woorden en beelden die kloppen bij de werkelijke situatie.”

Vorm, inhoud & betekenis
De kijker wordt als het ware meegenomen in de verhalen van de families die afscheid moesten nemen. Zo vertelt Dick over zijn vader, die bakker was. In overleg met ritueelbegeleider Ank Speelziek koos de familie voor een ritueel van het snijden en delen van het brood tijdens de afscheidsdienst. In het andere verhaal nemen de ouders van Suzan afscheid van hun jonge dochter. Haar vrolijke, warme karakter keerde terug in de vorm van een persoonlijk symbool: ‘het zonnetje’. Ritueelbegeleider Floortje Agema: “naast taal en muziek kan een betekenisvolle handeling of beeld heel treffend weergeven hoe bijzonder je dierbare was én blijft.”

Nauwe samenwerking
De voorlichtingsfilm ‘Ritueelbegeleiding bij afscheid’ is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de betrokken families. Het script is tot stand gekomen in een samenwerking tussen de leden van de LBvR en de televisiemakers van Uitvaart.nl. De ritueelbegeleiders vertolken zichzelf, de nabestaanden worden – met input en toestemming van de families – nagespeeld door acteurs. De opnames zijn verzorgd door BDK Media in Crematorium Slangenburgh Yarden te Doetinchem.

Over de LBvR
De Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders (LBvR) zet zich in voor kwaliteitszorg, belangenbehartiging en voorlichting over het vak van ritueelbegeleider. Samen met de nabestaanden geven ritueelbegeleiders vorm en betekenis aan de inhoudelijke kant van het afscheid, de uitvaartplechtigheid. Een persoonlijke manier van afscheid nemen blijkt een goede manier te zijn om een begin te maken met het dragen van verlies waar nabestaanden mee worden geconfronteerd. Ritueelbegeleiders in uw regio kunt u vinden via www.lbvr.nl.

Film te zien op relevante plaatsen op Uitvaart.nl
De film is vanaf nu ook te bekijken in de infotheek van Uitvaart.nl. In het hoofdstuk ‘de plechtigheid/nieuwe rituelen’ is de film rechts naast de geschreven tekst geplaatst. Daarmee vult deze film de informatie uit de tekst aan in beeld en geluid. Daarnaast kan de consument de film ook vinden in het hoofdstuk ‘reportages’ van Uitvaart.nl.

De film is verder ook te zien op Uitvaart.tv, Uitvaartverzekering.nl, Groeneuitvaart.nl en Uitvaart.tv.

Link naar deze video:
Embed code: