De Makers Afl. 3: Zachte lijkwaden en urnen van wol uit Nederland

Door:

Gepubliceerd: 26 september 2017

In een oude kas langs een weiland in Boskoop maakt Saskia Beentjes duurzame, zachte handgemaakte lijkwaden en urnen van vilt. In de serie De Makers van Stichting GreenLeave laat Saskia zien hoe ze haar waden maakt; van ongewassen wol uit Nederland tot een zacht en warm omhulsel voor een overledene.

Saskia Beentjes van Koester lijkwaden en urnen, maakt de lijkwaden helemaal op ambachtelijke wijze. Bij het vervaardigen gebruikt zij alleen duurzame materialen. De serie De Makers laat zien dat er heel veel mogelijkheden zijn om een uitvaart duurzaam vorm te geven. Het bijzondere is dat duurzame uitvaarten vaak juist persoonlijker zijn, bijvoorbeeld omdat geen enkele met de handgemaakte kist, urn of lijkwade hetzelfde is. Zo moet Saskia elke lijkwade alleen al 1600 keer met de hand rollen om de wol te vilten. Daardoor ontstaat elke keer weer een net iets andere structuur in haar waden en urnen.

De Makers


Het programma De Makers brengt producenten van duurzame uitvaartproducten in beeld. In de serie vertellen deze makers over hoe ze hun passie voor duurzaamheid hebben vertaald in een uniek uitvaartproduct. Denk daarbij aan uitvaartkisten, waden, urnen, grafmonumenten en rouwbloemen. De uitzendingen zijn vanaf 12 september te zien op www.greenleave.nu.

Over GreenLeave


De uitvaartondernemers die bij Stichting GreenLeave zijn aangesloten bieden de consument een breed aanbod aan duurzame producten en diensten. Uitgangspunten daarbij zijn: het gebruik van hernieuwbare en zoveel mogelijk lokale grondstoffen, het vermijden van bestrijdingsmiddelen of giftige stoffen, een energiezuinig productieproces, en zorgen voor eerlijke arbeid. Dit heeft geleid tot een reeks concrete criteria voor de duurzame uitvaart, die zijn getoetst door de Stichting Natuur & Milieu. Daarnaast handelen de aangesloten uitvaartondernemingen ook in hun eigen bedrijfsvoering vanuit het gedachtegoed van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Kijk voor een duurzame uitvaartondernemer bij u in de buurt op www.greenleave.nu.

Link naar deze video:
Embed code: