De Makers afl. 6: 100% CO2 neutraal geproduceerde uitvaartkisten

Door:

Gepubliceerd: 17 oktober 2017

Jaap de Korte uit Nuenen is opgegroeid in de natuur en daar ligt zijn passie ook nu nog. Daarom wil hij in zijn werk bijdragen aan het behoud van de natuur. Jaap doet dat in de branche waar hij veel interesse in heeft, de uitvaartbranche. Met zijn bedrijf Biesvelden maakt hij duurzame uitvaartkisten van hout uit Brabant en de Hoge Veluwe. In het programma De Makers laat Jaap zien hoe hij zijn prachtige kisten maakt en hoe zijn uitvaartkisten bijdragen aan nieuwe natuur.

Het dak van de schuur waar Jaap zijn kisten produceert ligt vol met zonnepanelen. Daardoor kan hij werken met enkel zonne-energie. Het meeste hout dat in Nederland wordt verwerkt wordt gedroogd in grote ovens die veel energie verbruiken. Het hout van Biesvelden wordt gewoon in de tuin aan de wind gedroogd waardoor er helemaal geen extra energie nodig is voor het drogen. Bij de productie van een uitvaartkist blijft altijd was resthout over. Doorgaans wordt dat verbrand of weggegooid, maar Jaap maakt daar mooie vogelhuisjes van voor de nabestaanden. Zo houden zij een hele bijzondere tastbare herinnering over en het brengt elk voorjaar weer nieuw leven.

De Makers


Het programma De Makers brengt producenten van duurzame uitvaartproducten in beeld. In de serie vertellen deze makers over hoe ze hun passie voor duurzaamheid hebben vertaald in een uniek uitvaartproduct. Denk daarbij aan uitvaartkisten, waden, urnen, grafmonumenten en rouwbloemen. De uitzendingen zijn vanaf 12 september te zien op www.greenleave.nu.

Over GreenLeave


De uitvaartondernemers die bij Stichting GreenLeave zijn aangesloten bieden de consument een breed aanbod aan duurzame producten en diensten. Uitgangspunten daarbij zijn: het gebruik van hernieuwbare en zoveel mogelijk lokale grondstoffen, het vermijden van bestrijdingsmiddelen of giftige stoffen, een energiezuinig productieproces, en zorgen voor eerlijke arbeid. Dit heeft geleid tot een reeks concrete criteria voor de duurzame uitvaart, die zijn getoetst door de Stichting Natuur & Milieu. Daarnaast handelen de aangesloten uitvaartondernemingen ook in hun eigen bedrijfsvoering vanuit het gedachtegoed van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Kijk voor een duurzame uitvaartondernemer bij u in de buurt op www.greenleave.nu.

Link naar deze video:
Embed code: