De Makers Afl. 7: Gerecyclede grafstenen

Door:

Gepubliceerd: 24 oktober 2017

‘Misschien is duurzaamheid wel mijn persoonlijke tic’, vertelt Jeroen van Leeuwe (Van Leeuwe Natuursteen uit Nijmegen) voor de camera van het programma ‘De Makers’. Jeroen is de eerste steenhouwer in Nederland die oude grafstenen hergebruikt voor nieuwe grafmonumenten.

In Nederland worden jaarlijks duizenden graven geruimd. De grafmonumenten die er op staan worden doorgaans vernietigd. Maar dat is eigenlijk pure verspilling van kostbaar natuursteen dat uit verre landen geďmporteerd moet worden. Het meeste natuursteen dat in ons land wordt geďmporteerd wordt gebruikt voor grafmonumenten. De materialen komen uit landen waar de arbeidsomstandigheden vaak slecht zijn. Daarnaast is zowel het productieproces als het transport van het natuursteen erg slecht voor het milieu. Door oude grafmonumenten opnieuw te gebruiken kan dus heel veel winst geboekt worden voor het milieu. In het programma ‘De Makers’ laat Jeroen zien hoe een oud grafmonument dat eigenlijk vernietigd zou worden, met toestemming van de nabestaanden, een tweede leven krijgt.

De Makers

Het programma ‘De Makers’ brengt producenten van duurzame uitvaartproducten in beeld. In de serie vertellen deze makers over hoe ze hun passie voor duurzaamheid hebben vertaald in een uniek uitvaartproduct. Denk daarbij aan uitvaartkisten, waden, urnen, grafmonumenten en rouwbloemen. De uitzendingen zijn vanaf 12 september te zien op www.greenleave.nu.

Over GreenLeave
De uitvaartondernemers die bij Stichting GreenLeave zijn aangesloten bieden de consument een breed aanbod aan duurzame producten en diensten. Uitgangspunten daarbij zijn: het gebruik van hernieuwbare en zoveel mogelijk lokale grondstoffen, het vermijden van bestrijdingsmiddelen of giftige stoffen, een energiezuinig productieproces, en zorgen voor eerlijke arbeid. Dit heeft geleid tot een reeks concrete criteria voor de duurzame uitvaart, die zijn getoetst door de Stichting Natuur & Milieu. Daarnaast handelen de aangesloten uitvaartondernemingen ook in hun eigen bedrijfsvoering vanuit het gedachtegoed van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Kijk voor een duurzame uitvaartondernemer bij u in de buurt op www.greenleave.nu.

Link naar deze video:
Embed code: