Online televisieserie brengt duurzame uitvaart in beeld

Door:

Gepubliceerd: 5 september 2017
Duur: 1:50

Steeds meer Nederlanders houden in hun dagelijks leven rekening met duurzaamheid. Dan gaat het bijvoorbeeld over vervoer, voeding of afvalscheiding. Maar bij een uitvaart speelt het onderwerp duurzaamheid vaak nog geen rol. Dat is jammer want voor mensen die bewust leven zijn er juist heel veel mogelijkheden om een uitvaart niet alleen duurzamer maar daarmee ook persoonlijker te maken. Om mensen te inspireren en informeren over de mogelijkheden, introduceert de Stichting GreenLeave daarom volgende week de serie ‘De Makers’. In een serie korte filmpjes laten producenten van duurzame uitvaartproducten hun ambacht zien.

De makers die in beeld worden gebracht hebben allemaal een passie voor duurzaamheid. Die passie brengen ze tot uiting in hun ambachtelijke uitvaartproducten. Omdat deze duurzame uitvaartproducten vaak volledig met de hand worden gemaakt is elk exemplaar weer anders en dus echt uniek. Zo maakt Martin van der Wilt urnen van hout uit bomen die in zijn omgeving gekapt moesten worden. Van der Wilt gebruikt die delen die voor geen enkel ander doel gebruikt kunnen worden, juist de stukken met veel noesten. Ook krijgt de kijker een uniek kijkje in de keuken van Mandenmakerij de Mythe waar nog steeds op geheel authentieke wijze grafmanden worden gevlochten van wilgentenen.Gerecycled grafmonument en duurzame rouwboeketten


Wat niet veel mensen weten is dat de meeste bloemen niet duurzaam zijn. Dat komt omdat er bij de productie veel pesticiden, energie en water wordt gebruikt. Bovendien worden de meeste bloemen vanuit het buitenland ingevlogen. In ‘De Makers’ laten twee bloemisten zien hoe een rouwboeket gemaakt kan worden van materialen uit de eigen omgeving die 100% duurzaam zijn.

Natuursteen wordt gewonnen in groeves waar het werk voor arbeiders vaak zwaar en gevaarlijk is en in sommige landen is er sprake van kinderarbeid. Daarnaast moet het natuursteen vanuit India of China per boot worden vervoerd naar Nederland en dat is erg slecht voor het milieu. Toch blijven we in Nederland jaarlijks duizenden oude grafmonumenten vernietigen en voeren we nieuw natuursteen in uit verre landen. Jeroen van Leeuwe laat zien dat het anders kan, hij recyclet oude grafstenen tot moderne nieuwe grafmonumenten.

De Makers


De online videoserie ‘De Makers’ is een initiatief van Stichting GreenLeave. Een stichting die consumenten en uitvaartondernemers helpt om uitvaarten steeds duurzamer te maken. Vanaf dinsdag 12 september wordt er negen weken achter elkaar een nieuwe uitzending online gepubliceerd. U kunt de uitzendingen bekijken op www.greenleave.nu.

Over GreenLeave


De uitvaartondernemers die bij Stichting GreenLeave zijn aangesloten bieden de consument een breed aanbod aan duurzame producten en diensten. Uitgangspunten daarbij zijn: het gebruik van hernieuwbare en zoveel mogelijk lokale grondstoffen, het vermijden van bestrijdingsmiddelen of giftige stoffen, een energiezuinig productieproces, en zorgen voor eerlijke arbeid. Dit heeft geleid tot een reeks concrete criteria voor de duurzame uitvaart, die zijn getoetst door de Stichting Natuur & Milieu. Daarnaast handelen de aangesloten uitvaartondernemingen ook in hun eigen bedrijfsvoering vanuit het gedachtegoed van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Kijk voor een duurzame uitvaartondernemer bij u in de buurt op www.greenleave.nu.

Link naar deze video:
Embed code: