Uitvaartondernemers slaan handen ineen voor De Duurzame Uitvaart

Door: Uitvaart

Gepubliceerd: 17 april 2014

Wie duurzaam leeft kan nu ook zijn uitvaart op een duurzame manier inrichten. Zes uitvaartondernemers, verspreid over het land, lanceren vandaag ‘GreenLeave’, een pakket aan adviezen en producten om De Duurzame Uitvaart mogelijk te maken. In de film bij dit artikel ziet u een kort verslag van de lancering in het Uitvaartmuseum op de Nieuwe Ooster in Amsterdam.

Bij een uitvaart komen veel producten en processen kijken die een impact op het milieu hebben. Denk aan een kist, een urn, een grafmonument maar ook de rouwstoet, de catering en de bloemen. In de keuzes van de klant is er veel verschil in duurzaamheid te maken. Om die keuzes inzichtelijk te krijgen hebben zes uitvaartondernemers GreenLeave opgezet. “Nu steeds meer mensen een duurzame levensstijl hebben, is het toch logisch dat zij, of hun nabestaanden, daar ook bij hun uitvaart rekening mee willen houden.” Aldus Evert de Niet van Algemeen Belang Uitvaartverzorging- en verzekering, tevens voorzitter van de Stichting GreenLeave. “Er waren al steeds meer ‘eco’ producten op de uitvaartmarkt, maar hoe het precies zat met de duurzaamheid was voor niemand duidelijk. Wij vonden dat het tijd was om de klant een overzichtelijk, betrouwbaar en gebundeld pakket te bieden.”

De initiatiefnemers hebben samen met een duurzaamheidsadviseur het bestaande aanbod geďnventariseerd en onderzocht. Daarbij is gekeken naar de grondstoffen, het gebruik van toxische stoffen, productiemethode, arbeidsomstandigheden, transport en, in het geval van de kist en de urn, de afbreekbaarheid. Het onderzoek is vervolgens door de Stichting Natuur & Milieu gecontroleerd en, na een aantal kleine aanpassingen, goedgekeurd. Het resultaat is een pakket waarin voor tien keuzes die de klant bij het regelen van een uitvaart maakt, duurzame adviezen en producten aangeboden worden.

Link naar deze video:
Embed code: